Försäljningsuppgifter, ungar och ungdjur till salu: Uppdaterad 15 maj 2015    

 

 

Försäljning:

·        Alla kullar är väl planerade för att skapa blivande friska avels- och sällskapskaniner. Ingen kull ”produceras bara” för att säljas, alla ungar i kullarna är därför inte till salu, en del kommer att stanna på Flåhackebacken som blivande avelsdjur! En del av ungarna är redan beställda av andra uppfödare för att bli utställnings- och avelskaniner!

·        Alla kaniner behöver inte bli utställnings- eller avelskaniner utan säljs lika gärna till nya goda hem, hos snälla familjer, som tar väl hand om dem och ger dem ett bra liv.

·        Kölista: Ofta har jag beställningar på ungar i förväg och följer bokningslistan i turordning.

·        OBSERVERA att det är viktigt att ni använder en aktuell mailadress när ni ställer er på kölistan och att ni själva bevakar er e-post!
Jag tar kontakt med spekulanterna via den mailadress jag har fått och behöver snabbt få svar på hur ni ställer er till det jag har att erbjuda eftersom alla som väntar på kölistan är ivriga och önskar få ett så snabbt besked som möjligt om vilka ungar de har möjlighet att välja mellan. Köparen kan sen på överenskommen besökstid, komma och se ungarna och välja någon som man tycker om.

·        Bokning: Eftersom så många ändrar sina ursprungliga önskemål om färg/teckning och kön när de väl är här för att titta på ungarna, så blir kaninungen ”bokad” först när man valt kaninunge och betalt en bokningsavgift på 150 kronor. Köparen får ett kvitto på pengarna där bokningen av den utvalda ungen bekräftas samt reserveringen för den läggs ut på hemsidan. Ungen kan sedan hämtas vid önskad överenskommen tidpunkt. Bokningsavgiften dras från köpeskillingen vid försäljning. Blir det ingen försäljning tillfaller bokningsavgiften kaningården.

 

Priser och leverans:
De flesta enfärgade kaninungar kostar 500 – 550 kronor, priset varierar lite i mån av härstamning.
En del kullar kan ha mycket intressanta kombinationer av blodslinjer! Nya importerade avelskaniner ger stammen värdefull påspädning av nytt genmaterial, och att importera värdefulla avelsdjur kostar pengar! Dels resekostnader och hotellkostnader samt köpeskilling som varierar mycket i utlandet.

 

·        De tecknade ungarna varierar mer i pris. Det beror förutom härstamningen också på hur nära deras teckning överensstämmer med idealet i utställningssammanhang.
Priser från 400:- - 650:- kronor.

 

·        Ungarna levereras vid 7- 8 veckors ålder, absolut tidigast vid 6 veckors ålder (mycket tungt vägande skäl).
Enligt djurskyddslagen skall ungarna vara hos sin mamma till minst 6 veckors ålder! Kaninavelsföreningen rekommenderar leverans tidigast vid 7- 8 veckors ålder. Det är viktigt att ungarna får vara hos sin mamma den tid som är naturligt för att de skall få en bra start i livet, hinna bygga upp sitt immunförsvar och bli socialt trygga kaniner.
Kaninungar är mycket stresskänsliga och ungar som tas för tidigt från sin mamma omkommer lätt vid minsta påfrestning.

 

·        Ungarna är identitetsmärkta, avmaskade, tänderna är kontrollerade och köparen får en veckas friskhetsgaranti, räknat från försäljningsdagen. Insjuknar eller omkommer kaninen inom första veckan, skall telefonkontakt omedelbart tas med mig. Det sjuka eller döda djuret uppvisas inom överenskommen tid för bedömning av sjukdom eller skada och eventuell obduktion (som jag gör).
Veterinärkostnader ersätts inte. Föreligger en skada omfattar garantin inte detta.

Garantin gällande tandfel
varar till och med kaninen fyllt 6 månader. Då anses den vuxen och bettet påverkas inte längre av arvet. Därefter kan yttre omständigheter som skada, eller olämpligt foder förorsaka tandproblem. Jag bistår dock gratis med inspektion och rådgivning framöver under kaninens livstid.
Garantin innebär att köparen av mig får en ny likvärdig kaninunge.

·        Ungar som säljs till fullt pris får också en ”utställningsgaranti” vilket innebär att de inte ska ha några, enligt Nordisk Standard, diskvalificerande exteriörs fel som exempelvis vita klor på färgade kaniner. Slutlig vikt och allmänkondition kan jag inte lämna någon garanti på, eftersom detta påverkas av ägaren under kaninungens uppväxttid.
Utställningsgarantin innebär att halva köpeskillingen återbetalas till köparen.

Fertilitetsgaranti (fruktsamhetsgaranti) utlovas inte.
Fertiliteten är till allra största delen, hela 90 %, ett resultat av boendemiljön! Arvbarheten är endast ca 10 %.

Faktorer som burstorlek, tillgång till bomaterial, foder-/vitamin-/mineraltillgång har stor betydelse. Ljusförhållanden, hälsostatus (kaninen kan ha en infektion), renlighet och skötsel = allmän trivsel samt inte minst lämplig/genetiskt passande och frisk partner är också mycket viktiga faktorer. Jag kan inte veta hur de sålda kaninerna bor och sköts. Föräldradjuren har här hos mig varit goda avelsdjur och fertila i alla led. Detta ökar sannolikheten för att även avkomman är det!

 

·        Jag lämnar med skötselråd i korthet och ett ”Faktablad om kaniner” samt naturligtvis övergångsfoder.

·        Jag erbjuder köparna fortsatt möjlighet till konsultation. Svarar på era frågor och bistår med råd rörande kaninen så länge den lever. För den som önskar hjälper jag även till med klippning av klor, rengöring av öronen, avmaskning osv.

·        Jag säljer också min nyskrivna bok ”Kunskapen om kaniner såväl friska som sjuka”
Den innehåller det mesta man behöver veta för att kunna sköta om sin kanin på bästa sätt.
Boken är på 210 sidor med över 200 färgbilder och illustrationer, den kostar 240:-
Boken kan köpas direkt här hemma hos mig eller skickas med vanlig post. Fraktkostnaden tillkommer då och är för närvarande 60:- (den väger över 500 gram).

Bokfram    bokinnehall1  bokinnehall2

 

  

Identitetsmärkning:

Eftersom riksförbundet 2005 infört ett nytt identitetsmärkningssystem för kaniner, måste jag avbryta mitt tidigare märkningssystem med löpande kullnummer. Jag hade då nästan nått fram till kullnummer 800. Jag fick ändra upplägget för kullmärkningen.

Numera skall sista siffran i aktuellt årtal sitta först i numret, därefter kullnummer och sist ordningsnummer i kullen. Detta identitetsnummer skall tatueras in i vänster öra senast vid 10 veckors ålder.

Nytt är också att alla som är medlemmar i riksförbundet och har rätt att utfärda en stamtavla
MÅSTE ha ett uppfödarnummer, som de tilldelats av Riksstambokföraren. Detta uppfödarnummer, en bokstav + nummer, skall skrivas ut på stamtavlan och tatueras in i kaninens högra öra innan kaninungen uppnår 10 veckors ålder! Alternativt märks ungarna med fotring och då behövs inte uppfödarnumret i H- öra, men det måste stå på stamtavlan. Utan detta uppfödarnummer, godkänns inte kaninen på kaninutställningar och stamtavlan är ogiltig!  Det medför att även avkommor efter sådana kaniner, inte går att stambokföra!

 

Bo ute?
Kaninungar som bott utomhus under sommaren kan mycket väl fortsätta att bo utomhus under vintern om de har en stadig välbyggd bur. Den skall vara placerad i skugga, vindskyddad och minst 50 cm upp från marken. Buren bör också ha en bolåda där kaninen kan ta skydd vid sträng kyla och dåligt väder. Fodermängden måste anpassas till temperaturen. Sträng kyla innebär mycket mer mat till kaninen!

 

Man kan däremot inte plötsligt sätta ut en liten kaninunge att bo ensam utomhus under vintern!

Den har inte fått riktig vuxenpäls med ordentlig tät underull och kraftiga täckhår, utan riskerar att kylas ner och få lunginflammation eller rent av frysa ihjäl. Jag anser det vara djurplågeri att utsätta kaninungar för det! Därför väljer jag att enbart sälja små kaninungar, födda på sensommaren/hösten, till hem där de får bo inomhus fram till våren.

 

Rastning ute:
Vid dagar med bra väder får kaninerna och deras ungar komma ut i rastburar på gräsmattan. De betar av gräset och skuttar runt av hjärtans lust. Det stimulerar deras utveckling av motoriken och ger dom social träning. Dagsljuset med begränsad UV-bestrålning är också mycket hälsosamt.

 Se, så här skönt har de det.

 

Viloperiod:
Jag brukar låta mina kaninhonor få en viloperiod under vintern. Kaniners fertilitet är naturligt låg under den kalla årstiden. Hanarna producerar nästa ingen sperma och honorna får nästa inga mogna ägg i äggstockarna. Det naturliga är att kaninungar skall födas under våren och sommaren då det finns friskt gräs att beta, solljus och sjudande nytt liv i omgivningen.

OBS ! Dvärgvädursungar föds med upprättstående öron, de fäller sen ner öronen efter sidorna på huvudet vid lite skiftande ålder. De flesta har fällt öronen vid 12 veckors ålder. Men de kan också hända att de fäller dom betydligt senare, delvis beroende på yttertemperaturen.

Det går inte att med säkerhet bestämma könet på en nyfödd kaninunge.
För att undvika misstag vid bokning, könsbestämmer jag ungarna när de är 3-4 veckor gamla.
 

Födda kullar:

Här nedan lägger jag ut detaljerad information födda kullar, föräldrarna och ungar, samt bilder så fort de börjar titta fram ur boet.

Vill ni få mer information om föräldradjuren så gå in på förstasidan, där finns länkar till alla mina avelsdjur indelade i färg och teckningskombination. 

 

Kull 501  Född 6 februari 2015  Alla ungar sålda

 

Kull 502 Född 15 februari leveransklar

Flåhackebackens Pinoccio  Madagaskar hane      här är han 7 veckor gammal     bokad

Han är liten till storleken och väldigt tillgänglig.

Mor: Flåhackebackens Bjällra Madagaskar 91,5 poäng  

Morfar: Flåhackebackens Utopi Madagaskar manteltecknad 94,5 poäng
Mormor: Flåhackebackens Symbal Madagaskar 94 poäng

Far: Fånäs Mange Madagaskar (94,5 poäng på Landsutställningen i Vänersborg 2015)
            Uppfödare: Sandra Gustavsson, Bålsta. bär Zobel siamesanlag.

Farfar: Fånäs August Madagaskar 94 poäng (bär Zobel siames-anlag efter sin mor uppfödd av Annelie Molin, Dyltabruk)
Farmor: Fröken Fröjds Manga Madagaskar 94,5 poäng (Uppfödare: Ulrika eneskjöld, Bålsta)

 

Kull 503 Född 21 februari leveransklar

Flåhackebackens Kadruppel Madagaskar hane så här ser han ut 8 veckor gammal

Han är maffigt grov med ett härligt huvud. Väldigt lugn och stabil.

Mor: Flåhackebackens Bandura Madagaskar 94 poäng  

Morfar: Flåhackebackens Moses Madagaskar 94,5 poäng
Mormor: Flåhackebackens Cittra Madagaskar manteltecknad 92,5 poäng

Far: Fånäs Mange Madagaskar (94,5 poäng på Landsutställningen i Vänersborg 2015)
            Uppfödare: Sandra Gustavsson, Bålsta. bär Zobel siamesanlag.

Farfar: Fånäs August Madagaskar 94 poäng (bär Zobel siames-anlag efter sin mor uppfödd av Annelie Molin, Dyltabruk)
Farmor: Fröken Fröjds Manga Madagaskar 94,5 poäng (Uppfödare: Ulrika eneskjöld, Bålsta)

 

Kull 504  Född 27 februari      Alla ungar såld

 

Kull 505 Född 27 februari       Alla ungar sålda

 

Kull 506 Född 20 mars             Alla ungar sålda

 

Kull 507  Född 20 mars leveransklar

Så här ser kullen ut 4 veckor gammal 

1 madagaskar hane  7 veckor gammal    såld

1 madagaskar manteltecknad hane 7 veckor gammal   preliminärbokad

1 madagaskar manteltecknad hane 7 veckor gammal  såld

Mor: Flåhackebackens Himalaya Madagaskar manteltecknad 93,5 poäng

Morfar: Flåhackebackens Ukulele Madagaskar 93,5 poäng
Mormor: Flåhackebackens Kamtjatka Madagaskar manteltecknad 94 poäng

Far: Flåhackebackens Bolli-Bompa Madagaskar 95 poäng

Farfar: Flåhackebackens Doobidoo Madagaskar Manteltecknad 95 poäng
Farmor: Lucia aus Leipzig Madagaskar 96 poäng (Tysk import) Huvudstudie
Uppfödare: Fisher/Rässler Tyskland

 

Kull 508 Född 15 april leverans tidigast 3 juni

1 Madagaskar Manteltecknad hane

1 Madagaskar hona  bokad

1 Madagaskar hona  bokad

1 Madagaskar hona

Mor: Flåhackebackens Marlene Dietrich Madagaskar Manteltecknad 93 poäng

Morfar: Flåhackebackens Dieter Madagaskar Manteltecknad 95 poäng
Mormor: Fyrklöverns Carina Madagaskar 94 poäng

Far: Flåhackebackens Bolli-Bompa Madagaskar 95 poäng

Farfar: Flåhackebackens Doobidoo Madagaskar Manteltecknad 95 poäng
Farmor: Lucia auz Leipzig Madagaskar 96 poäng Tysk import
Uppfödare: Fisher/Rässler Tyskland

 

Kull 509 Född 15 april leverans tidigast 3 juni

1 Svart hona    preliminärbokad

1 Viltgrå hona

1 Viltgrå hona

1 Madagaskar Manteltecknad hona ej till salu

Mor: Flåhackebackens Bella Donna Viltgrå Manteltecknad 93 poäng

Morfar: Flåhackebackens Calypso Viltgrå Manteltecknad 94,5 poäng
Mormor: Flåhackebackens Bella Min Madagaskar Manteltecknad

Far: Flåhackebackens Ukulele Madagskar 93,5 poäng

Farfar: Flåhackebackens Cello Madagaskar Manteltecknad 94 poäng
Farmor: Flåhackebackens Bjällra Madagaskar 91,5 poäng

Kull 510 Född 16 april leverans tidigast 4 juni

1 Viltgrå hona  ej till salu

1 Viltgul Manteltecknad hane    preliminärbokad

Mor: Lucia auz Leipzig Madagaskar 96 poäng Tysk import Huvudstudie

Far: Flåhackebackens Ambassadör Viltgrå Manteltecknad 94,5 poäng

Farfar: Flåhackebackens Konsul Viltgrå Manteltecknad 94 poäng
Farmor: Flåhackebackens Amaretto Viltgrå 91,5 poäng

 

 

Kull 511 Född 19 april leverans tidigast 9 juni

1 Madagaskar Manteltecknad hona ej till salu

1 Madagaskar manteltecknad hona

1 Madagaskar manteltecknad hane bokad

1 Madagaskar hona

1 Madagaskar hane

Mor: Flåhackebackens Carma Madagaskar 93 poäng Så här såg hon ut som unge

Morfar: Flåhackebackens Moses Madagaskar 94,5 poäng huvudstudie
Mormor: Flåhackebackens Mädchen Madagaskar Manteltecknad 94 poäng

Far: Flåhackebackens Marackas Madagaskar Manteltecknad 95 poäng

Farfar: Coconut´s Gaston Madagaskar 94 poäng
Farmor: Flåhackebackens Mungiga Svart Manteltecknad 94 poäng

 

 

Kull 512 Född 28 april leverans tidigast 16 juni

1 Viltgrå

1 Viltgrå manteltecknad mörk

1 Chinchilla Manteltecknad ?

1 Chinchilla Manteltecknad ljus?

1 Viltgul

1 Viltgul

Mor: Flåhackebackens Dina Madagaskar

Morfar: Månljusets David Zobel siames brun 92,5 poäng
Mormor: Flåhackebackens Symbal madagaskar 94 poäng

Far: Flåhackebackens Ambassadör Viltgrå Manteltecknad 94,5 poäng

Farfar: Flåhackebackens Konsul Viltgrå Manteltecknad 94 poäng
Farmor: Flåhackebackens Amaretto Viltgrå 91,5 poäng

 

 

Kull 513 Född: 1 maj leverans tidigast den 19 juni

1 Madagaskar

1 Madagaskar

1 Madagaskar

1 Madagaskar

1 Madagaskar Manteltecknad

Mor: Flåhackebackens Mädchen Madagaskar Manteltecknad 94 poäng

Morfar: Flåhackebackens Dieter Madagaskar Manteltecknad 95 poäng
Mormor: Fyrklöverns Carina Madagaskar 94 poäng

Far: Flåhackebackens Ukulele Madagskar 93,5 poäng

Farfar: Flåhackebackens Cello Madagaskar Manteltecknad 94 poäng
Farmor: Flåhackebackens Bjällra Madagaskar 91,5 poäng

 

Kull 514 Född: 1 maj leverans tidigast 19 juni

1 Madagaskar

1 Madagaskar

1 Madagaskar

1 Madagaskar Manteltecknad

1 Madagaskar Manteltecknad

Mor: Flåhackebackens Luciana Madagaskar Manteltecknad 93 poäng

Morfar: Flåhackebackens Krakel Spektakel Madagaskar Manteltecknad 94,5 poäng
Farmor: Lucia auz Leipzig Madagaskar 96 poäng Tysk import Huvudstudie
Uppfödare: Fisher/Rässler Tyskland

Far: Flåhackebackens Bolli-Bompa Madagaskar 95 poäng

Farfar: Flåhackebackens Doobidoo Madagaskar Manteltecknad 95 poäng
Farmor: Lucia auz Leipzig Madagaskar 96 poäng Tysk import
Uppfödare: Fisher/Rässler Tyskland

 

Kull 515 Född 4 maj leverans tidigast 22 juni

1 Madagaskar Manteltecknad

1 Madagaskar Manteltecknad

1 Madagaskar Manteltecknad

1 Madagaskar

1 Madagaskar

1 Madagaskar

Mor: Flåhackebackens Tussilago Madagaskar 93,5 poäng

Morfar: Månljusets David Zobel simeas brun 92,5 poäng Uppfödare: Mari Wikell, Björklinge
Mormor: Fyrklöverns Carina Madagaskar 94 poäng Uppfödare: Carina Gunnarsson, Sollentuna

Far: Flåhackebackens Cello Madagaskar Manteltecknad 94 poäng

Farfar: Ketter Madagaskar 96,5 poäng Tysk import Uppfödare Georg Ketterer, Tyskland
Farmor: Flåhackebackens Opera Madagaskar Manteltecknad 93 poäng

 

Kull 516 Född 7 maj leverans tidigast 25 juni

1 Madagaskar

1 Madagaskar

1 Madagaskar Manteltecknad

1 Madagaskar Manteltecknad

Mor: Flåhackebackens Syssling II Madagaskar Manteltecknad
här är hon som liten unge

Far: Flåhackebackens Krakel Spektakel Madagaskar Manteltecknad 94,5 poäng
Mormor: Fyrklöverns Carina Madagaskar 94 poäng

Far: Flåhackebackens Bolli-Bompa Madagaskar 95 poäng

Farfar: Flåhackebackens Doobidoo Madagaskar Manteltecknad 95 poäng
Farmor: Lucia auz Leipzig Madagaskar 96 poäng Tysk import
Uppfödare: Fisher/Rässler Tyskland

 

Kull 517  Född 12 maj

6 ungar

 

Mor: Flåhackebackens Hildegard Madagaskar Manteltecknad 95 poäng

Morfar: Flåhackebackens Bolli-Bompa Madagaskar 95 poäng
Momor: Flåhackebackens Mädchen Madagaskar Manteltecknad 94 poäng

Far: Flåhackebackens Ukulele Madagskar 93,5 poäng

Farfar: Flåhackebackens Cello Madagaskar Manteltecknad 94 poäng
Farmor: Flåhackebackens Bjällra Madagaskar 91,5 poäng