Försäljningsuppgifter, ungar och ungdjur till salu: Uppdaterad 16 oktober 2014    

 

 

Försäljning:

·   Alla kullar är väl planerade för att skapa blivande friska avels- och sällskapskaniner. Ingen kull ”produceras bara” för att säljas, alla ungar i kullarna är därför inte till salu, en del kommer att stanna på Flåhackebacken som blivande avelsdjur! En del av ungarna är redan beställda av andra uppfödare för att bli utställnings- och avelskaniner!

·   Alla kaniner behöver inte bli utställnings- eller avelskaniner utan säljs lika gärna till nya goda hem, hos snälla familjer, som tar väl hand om dem och ger dem ett bra liv.

·   Kölista: Ofta har jag beställningar på ungar i förväg och följer bokningslistan i turordning.

·   OBSERVERA att det är viktigt att ni använder en aktuell mailadress när ni ställer er på kölistan och att ni själva bevakar er e-post!
Jag tar kontakt med spekulanterna via den mailadress jag har fått och behöver snabbt få svar på hur ni ställer er till det jag har att erbjuda eftersom alla som väntar på kölistan är ivriga och önskar få ett så snabbt besked som möjligt om vilka ungar de har möjlighet att välja mellan. Köparen kan sen på överenskommen besökstid, komma och se ungarna och välja någon som man tycker om.

·   Bokning: Eftersom så många ändrar sina ursprungliga önskemål om färg/teckning och kön när de väl är här för att titta på ungarna, så blir kaninungen ”bokad” först när man valt kaninunge och betalt en bokningsavgift på 150 kronor. Köparen får ett kvitto på pengarna där bokningen av den utvalda ungen bekräftas samt reserveringen för den läggs ut på hemsidan. Ungen kan sedan hämtas vid önskad överenskommen tidpunkt. Bokningsavgiften dras från köpeskillingen vid försäljning. Blir det ingen försäljning tillfaller bokningsavgiften kaningården.

 

Priser och leverans:
De flesta enfärgade kaninungar kostar 500 – 550 kronor, priset varierar lite i mån av härstamning.
En del kullar kan ha mycket intressanta kombinationer av blodslinjer! Nya importerade avelskaniner ger stammen värdefull påspädning av nytt genmaterial, och att importera värdefulla avelsdjur kostar pengar! Dels resekostnader och hotellkostnader samt köpeskilling som varierar mycket i utlandet.

 

·   De tecknade ungarna varierar mer i pris. Det beror på hur nära deras teckning överensstämmer med idealet i utställningssammanhang samt även här har naturligtvis härstamningen betydelse för prissättningen.
Priser från 400:- (mindre bra teckning i avseende på utställning) till 650:- (mycket bra teckning och härstamning).

 

·   Ungarna levereras vid 7- 8 veckors ålder, absolut tidigast vid 6 veckors ålder (mycket tungt vägande skäl).
Enligt djurskyddslagen skall ungarna vara hos sin mamma till minst 6 veckors ålder! Kaninavelsföreningen rekommenderar leverans tidigast vid 7- 8 veckors ålder. Det är viktigt att ungarna får vara hos sin mamma den tid som är naturligt för att de skall få en bra start i livet, hinna bygga upp sitt immunförsvar och bli socialt trygga kaniner.
Kaninungar är mycket stresskänsliga och ungar som tas för tidigt från sin mamma omkommer lätt vid minsta påfrestning.

 

·   Ungarna är identitetsmärkta, avmaskade, tänderna är kontrollerade och köparen får en veckas friskhetsgaranti, räknat från försäljningsdagen. Insjuknar eller omkommer kaninen inom första veckan, skall telefonkontakt omedelbart tas med mig. Det sjuka eller döda djuret uppvisas inom överenskommen tid för bedömning av sjukdom eller skada och eventuell obduktion (som jag gör).
Veterinärkostnader ersätts inte. Föreligger en skada omfattar garantin inte detta.

Garantin mot bettfel
varar till och med kaninen fyllt 6 månader. Då anses den vuxen och bettet påverkas inte längre av arvet. Därefter kan yttre omständigheter som skada, eller olämpligt foder förorsaka tandproblem. Jag bistår dock gratis med inspektion och rådgivning framöver under kaninens livstid.
Garantin innebär att köparen av mig får en ny likvärdig kaninunge.

·   Ungar som säljs till fullt pris får också en ”utställningsgaranti” vilket innebär att de inte ska ha några, enligt Nordisk Standard, diskvalificerande exteriörs fel som exempelvis vita klor på färgade kaniner. Slutlig vikt och allmänkondition kan jag inte lämna någon garanti på, eftersom detta påverkas av ägaren under kaninungens uppväxttid.
Utställningsgarantin innebär att halva köpeskillingen återbetalas till köparen.

Fertilitetsgaranti (fruktsamhetsgaranti) utlovas inte.
Fertiliteten är till allra största delen, hela 90 %, ett resultat av boendemiljön! Arvbarheten är endast ca 10 %.

Faktorer som burstorlek, tillgång till bomaterial, foder-/vitamin-/mineraltillgång har stor betydelse. Ljusförhållanden, hälsostatus (kaninen kan ha en infektion), renlighet och skötsel = allmän trivsel samt inte minst lämplig/genetiskt passande och frisk partner är också mycket viktiga faktorer. Jag kan inte veta hur de sålda kaninerna bor och sköts. Föräldradjuren har här hos mig varit goda avelsdjur och fertila i alla led. Detta ökar sannolikheten för att även avkomman är det!

 

·   Jag lämnar med skötselråd i korthet och ett ”Faktablad om kaniner” samt naturligtvis övergångsfoder.

·   Jag erbjuder köparna fortsatt möjlighet till konsultation. Svarar på era frågor och bistår med råd rörande kaninen så länge den lever. För den som önskar hjälper jag även till med klippning av klor, rengöring av öronen, avmaskning osv.

·   Jag säljer också min nyskrivna bok ”Kunskapen om kaniner såväl friska som sjuka”
Den innehåller det mesta man behöver veta för att kunna sköta om sin kanin på bästa sätt.
Boken är på 210 sidor med över 200 färgbilder och illustrationer, den kostar 240:-
Boken kan köpas direkt här hemma hos mig eller skickas med vanlig post. Fraktkostnaden tillkommer då och är för närvarande 60:- (den väger över 500 gram).

      

 

  

Identitetsmärkning:

Eftersom riksförbundet 2005 infört ett nytt identitetsmärkningssystem för kaniner, måste jag avbryta mitt tidigare märkningssystem med löpande kullnummer. Jag hade då nästan nått fram till kullnummer 800. Jag fick ändra upplägget för kullmärkningen.

Numera skall sista siffran i aktuellt årtal sitta först i numret, därefter kullnummer och sist ordningsnummer i kullen. Detta identitetsnummer skall tatueras in i vänster öra senast vid 10 veckors ålder.

Nytt är också att alla som är medlemmar i riksförbundet och har rätt att utfärda en stamtavla
MÅSTE ha ett uppfödarnummer, som de tilldelats av riksstambokföraren. Detta uppfödarnummer, en bokstav + nummer, skall skrivas ut på stamtavlan och tatueras in i kaninens högra öra innan kaninungen uppnår 10 veckors ålder! Alternativt märks ungarna med fotring och då behövs inte uppfödarnummret i H- öra, men det måste stå på stamtavlan. Utan detta uppfödarnummer, godkänns inte kaninen på kaninutställningar och stamtavlan är ogiltig!  Det medför att även avkommor efter sådana kaniner, inte går att stambokföra!

 

Bo ute?
Kaninungar som bott utomhus under sommaren kan mycket väl fortsätta att bo utomhus om de har en stadig välbyggd bur. Den skall vara placerad i skugga, vindskyddad och minst 50 cm upp från marken. Buren bör också ha en bolåda där kaninen kan ta skydd vid sträng kyla och dåligt väder. Fodermängden måste anpassas till temperaturen. Sträng kyla innebär mycket mer mat till kaninen! Men man kan inte sätta ut en liten kaninunge att bo ensam utomhus under vintern. Den har inte fått riktig vuxenpäls med ordentlig tät underull och kraftiga täckhår, utan riskerar att kylas ner och få lunginflammation eller rent av frysa ihjäl. Jag anser det som djurplågeri att utsätta kaninungar för det! Därför väljer jag att enbart sälja små kaninungar födda på sensommaren/hösten
till hem där de får bo inomhus fram till våren.

 

Rastning ute:
Vid dagar med bra väder får kaninerna och deras ungar komma ut i rastburar på gräsmattan. De betar av gräset och skuttar runt av hjärtans lust. Det stimulerar deras utveckling av motoriken och ger dom social träning. Dagsljuset med begränsad UV-bestrålning är också mycket hälsosamt.

 Se, så här skönt har de det.

 

Viloperiod:
Jag brukar låta mina kaninhonor få en viloperiod under vintern. Kaniners fertilitet är naturligt låg under den kalla årstiden. Hanarna producerar nästa ingen sperma och honorna får nästa inga mogna ägg i äggstockarna. Det naturliga är att kaninungar skall födas under våren och sommaren då det finns friskt gräs att beta, solljus och sjudande nytt liv i omgivningen.

OBS ! Dvärgvädursungar föds med upprättstående öron, de fäller sen ner öronen efter sidorna på huvudet vid lite skiftande ålder. Delvis beroende på yttertemperaturen. De flesta har fällt öronen vid 12 veckors ålder. Men de kan också hända att de fäller dom betydligt senare!

Det går inte att med säkerhet bestämma könet på en nyfödd kaninunge.
För att undvika misstag vid bokning, könsbestämmer jag ungarna när de är 3-4 veckor gamla.
 

Födda kullar:

Här nedan lägger jag ut detaljerad information om föräldrar och ungar, samt bilder så fort de börjar titta fram ur boet.

Vill ni få mer information om föräldradjuren så gå in på förstasidan, där finns länkar till alla mina avelsdjur indelade i färg och teckningskombination. 

 

Kull 403  född: 4 april     alla sålda          

 Kull 404  Född: 10 april      alla sålda

Kull 405 Född: 11 april     alla sålda       

Kull 406 Född: 11 april   alla sålda 

Kull 407  Född 24 april  såld 

Kull 408 Född 3 maj  alla sålda

Kull 409 Född 3 maj     alla sålda

 

Kull 410 född 8 maj alla sålda

 

Kull 411 Född 14 maj alla sålda

Kull 412 Född 16 maj alla sålda

Kull 413 Född 3 juli  alla sålda

                                                         

Kull 414 Född 23 juli alla sålda

 

Kull 415 Född 27 juli  alla sålda

 

Kull 416  född: 20 augusti    alla sålda

 

Kull 417 Född: 20 augusti   

Bilden är tagen när hon är 3,5 vecka gamla                                                               

417-4 madagaskar hona  lovas inte bort nu, stannar nog här

Far: Flåhackebackens Moses Madagaskar 94,5 poäng porträtt

Farfar: Månljusets David Zobel siames brun 92,5 poäng Uppfödare: Maire Wikell, björklinge, Tysk import bakom
Farmor: Fyrklöverns Carina Madagskar 94 poäng Uppfödare: Casina Gunnarsson, Sollentuna

Mor: Flåhackebackens Mädchen Madagaskar manteltecknad 94 poäng helsyster till Marlene Dietrich.

Morfar: Flåhackebackens Dieter Madagaskar manteltecknad 95 poäng Tysk import bakom
Mormor: Fyrklöverns Carina Madagaskar 94 poäng

Har gjort denna kombination tidigare 2013 och fick väldigt bra resultat, sparade Coincidence ur den kullen.

Kull 418 Född: 5 september    leveransklar tidigast den 24 oktober

Bilderna på ungarna är tagna den 7/10 då de är 4,5 vecka gamla

 418-1 madagaskar hona mörkare

 418-2 madagaskar hane ljusare bokad

 418-3 madagaskar manteltecknad hane bokad

 418-4 madagaskar manteltecknad hane bokad

Far: Flåhackebackens Cello Madagaskar manteltecknad 94 poäng (9,5 poäng på färgen och 19 på teckningen)

Farfar: Ketter Madagaskar 96,5 poäng Tysk import

Farmor: Flåhackebackens Opera Madagaskar manteltecknad 93 poäng ( 9,5 p på färgen och 19 p på teckningen)

Mor: Flåhackebackens Tussilago Madagaskar 93,5 poäng

Morfar: Månljusets David Zobel siames brun 92,5 poäng ( Davids far är Tysk import 96 poäng)

 

 

Kull 419  Född: 7 september

1 madagaskar manteltecknad hona lovas inte bort, stannar

Far: Flåhackebackens Krakel Spektakel Madagaskar manteltecknad 94,5 poäng

Farfar: Flåhackebackens Kusin Vitamin Madagaskar manteltecknad 93,5 poäng

Farmor: Flåhackebackens Symbal Madagaskar 94 poäng

Mor: Lucia aus Leipzig Madagaskar 96 poäng Tysk import

 

Blir nog inte någon mer kull före vintervilan, ingen hona är parad nu.

Hösten har ju varit väldigt mild så här långt men de flesta av kaniner fäller för fullt och då ska de inte bli dräktiga!

 

 

Ni kan nå mig på E-post: info@kaninhem.se eller telefon: 08 - 712 81 59

Flåhackebackens Kaningård ligger i Tyresö, en mil sydost om Stockholm. Goda bussförbindelser från Gullmarsplan (20 min med buss 873 eller 813) och nära motorväg 229, 15 min körtid med bil från Globen.