Försäljningsuppgifter, ungar och ungdjur till salu: Uppdaterad 18 april 2015    

 

 

Försäljning:

·       Alla kullar är väl planerade för att skapa blivande friska avels- och sällskapskaniner. Ingen kull ”produceras bara” för att säljas, alla ungar i kullarna är därför inte till salu, en del kommer att stanna på Flåhackebacken som blivande avelsdjur! En del av ungarna är redan beställda av andra uppfödare för att bli utställnings- och avelskaniner!

·       Alla kaniner behöver inte bli utställnings- eller avelskaniner utan säljs lika gärna till nya goda hem, hos snälla familjer, som tar väl hand om dem och ger dem ett bra liv.

·       Kölista: Ofta har jag beställningar på ungar i förväg och följer bokningslistan i turordning.

·       OBSERVERA att det är viktigt att ni använder en aktuell mailadress när ni ställer er på kölistan och att ni själva bevakar er e-post!
Jag tar kontakt med spekulanterna via den mailadress jag har fått och behöver snabbt få svar på hur ni ställer er till det jag har att erbjuda eftersom alla som väntar på kölistan är ivriga och önskar få ett så snabbt besked som möjligt om vilka ungar de har möjlighet att välja mellan. Köparen kan sen på överenskommen besökstid, komma och se ungarna och välja någon som man tycker om.

·       Bokning: Eftersom så många ändrar sina ursprungliga önskemål om färg/teckning och kön när de väl är här för att titta på ungarna, så blir kaninungen ”bokad” först när man valt kaninunge och betalt en bokningsavgift på 150 kronor. Köparen får ett kvitto på pengarna där bokningen av den utvalda ungen bekräftas samt reserveringen för den läggs ut på hemsidan. Ungen kan sedan hämtas vid önskad överenskommen tidpunkt. Bokningsavgiften dras från köpeskillingen vid försäljning. Blir det ingen försäljning tillfaller bokningsavgiften kaningården.

 

Priser och leverans:
De flesta enfärgade kaninungar kostar 500 – 550 kronor, priset varierar lite i mån av härstamning.
En del kullar kan ha mycket intressanta kombinationer av blodslinjer! Nya importerade avelskaniner ger stammen värdefull påspädning av nytt genmaterial, och att importera värdefulla avelsdjur kostar pengar! Dels resekostnader och hotellkostnader samt köpeskilling som varierar mycket i utlandet.

 

·       De tecknade ungarna varierar mer i pris. Det beror på hur nära deras teckning överensstämmer med idealet i utställningssammanhang samt även här har naturligtvis härstamningen betydelse för prissättningen.
Priser från 400:- (mindre bra teckning i avseende på utställning) till 650:- (mycket bra teckning och härstamning).

 

·       Ungarna levereras vid 7- 8 veckors ålder, absolut tidigast vid 6 veckors ålder (mycket tungt vägande skäl).
Enligt djurskyddslagen skall ungarna vara hos sin mamma till minst 6 veckors ålder! Kaninavelsföreningen rekommenderar leverans tidigast vid 7- 8 veckors ålder. Det är viktigt att ungarna får vara hos sin mamma den tid som är naturligt för att de skall få en bra start i livet, hinna bygga upp sitt immunförsvar och bli socialt trygga kaniner.
Kaninungar är mycket stresskänsliga och ungar som tas för tidigt från sin mamma omkommer lätt vid minsta påfrestning.

 

·       Ungarna är identitetsmärkta, avmaskade, tänderna är kontrollerade och köparen får en veckas friskhetsgaranti, räknat från försäljningsdagen. Insjuknar eller omkommer kaninen inom första veckan, skall telefonkontakt omedelbart tas med mig. Det sjuka eller döda djuret uppvisas inom överenskommen tid för bedömning av sjukdom eller skada och eventuell obduktion (som jag gör).
Veterinärkostnader ersätts inte. Föreligger en skada omfattar garantin inte detta.

Garantin mot bettfel
varar till och med kaninen fyllt 6 månader. Då anses den vuxen och bettet påverkas inte längre av arvet. Därefter kan yttre omständigheter som skada, eller olämpligt foder förorsaka tandproblem. Jag bistår dock gratis med inspektion och rådgivning framöver under kaninens livstid.
Garantin innebär att köparen av mig får en ny likvärdig kaninunge.

·       Ungar som säljs till fullt pris får också en ”utställningsgaranti” vilket innebär att de inte ska ha några, enligt Nordisk Standard, diskvalificerande exteriörs fel som exempelvis vita klor på färgade kaniner. Slutlig vikt och allmänkondition kan jag inte lämna någon garanti på, eftersom detta påverkas av ägaren under kaninungens uppväxttid.
Utställningsgarantin innebär att halva köpeskillingen återbetalas till köparen.

Fertilitetsgaranti (fruktsamhetsgaranti) utlovas inte.
Fertiliteten är till allra största delen, hela 90 %, ett resultat av boendemiljön! Arvbarheten är endast ca 10 %.

Faktorer som burstorlek, tillgång till bomaterial, foder-/vitamin-/mineraltillgång har stor betydelse. Ljusförhållanden, hälsostatus (kaninen kan ha en infektion), renlighet och skötsel = allmän trivsel samt inte minst lämplig/genetiskt passande och frisk partner är också mycket viktiga faktorer. Jag kan inte veta hur de sålda kaninerna bor och sköts. Föräldradjuren har här hos mig varit goda avelsdjur och fertila i alla led. Detta ökar sannolikheten för att även avkomman är det!

 

·       Jag lämnar med skötselråd i korthet och ett ”Faktablad om kaniner” samt naturligtvis övergångsfoder.

·       Jag erbjuder köparna fortsatt möjlighet till konsultation. Svarar på era frågor och bistår med råd rörande kaninen så länge den lever. För den som önskar hjälper jag även till med klippning av klor, rengöring av öronen, avmaskning osv.

·       Jag säljer också min nyskrivna bok ”Kunskapen om kaniner såväl friska som sjuka”
Den innehåller det mesta man behöver veta för att kunna sköta om sin kanin på bästa sätt.
Boken är på 210 sidor med över 200 färgbilder och illustrationer, den kostar 240:-
Boken kan köpas direkt här hemma hos mig eller skickas med vanlig post. Fraktkostnaden tillkommer då och är för närvarande 60:- (den väger över 500 gram).

Bokfram    bokinnehall1  bokinnehall2

 

  

Identitetsmärkning:

Eftersom riksförbundet 2005 infört ett nytt identitetsmärkningssystem för kaniner, måste jag avbryta mitt tidigare märkningssystem med löpande kullnummer. Jag hade då nästan nått fram till kullnummer 800. Jag fick ändra upplägget för kullmärkningen.

Numera skall sista siffran i aktuellt årtal sitta först i numret, därefter kullnummer och sist ordningsnummer i kullen. Detta identitetsnummer skall tatueras in i vänster öra senast vid 10 veckors ålder.

Nytt är också att alla som är medlemmar i riksförbundet och har rätt att utfärda en stamtavla
MÅSTE ha ett uppfödarnummer, som de tilldelats av Riksstambokföraren. Detta uppfödarnummer, en bokstav + nummer, skall skrivas ut på stamtavlan och tatueras in i kaninens högra öra innan kaninungen uppnår 10 veckors ålder! Alternativt märks ungarna med fotring och då behövs inte uppfödarnumret i H- öra, men det måste stå på stamtavlan. Utan detta uppfödarnummer, godkänns inte kaninen på kaninutställningar och stamtavlan är ogiltig!  Det medför att även avkommor efter sådana kaniner, inte går att stambokföra!

 

Bo ute?
Kaninungar som bott utomhus under sommaren kan mycket väl fortsätta att bo utomhus om de har en stadig välbyggd bur. Den skall vara placerad i skugga, vindskyddad och minst 50 cm upp från marken. Buren bör också ha en bolåda där kaninen kan ta skydd vid sträng kyla och dåligt väder. Fodermängden måste anpassas till temperaturen. Sträng kyla innebär mycket mer mat till kaninen! Men man kan inte sätta ut en liten kaninunge att bo ensam utomhus under vintern. Den har inte fått riktig vuxenpäls med ordentlig tät underull och kraftiga täckhår, utan riskerar att kylas ner och få lunginflammation eller rent av frysa ihjäl. Jag anser det som djurplågeri att utsätta kaninungar för det! Därför väljer jag att enbart sälja små kaninungar födda på sensommaren/hösten
till hem där de får bo inomhus fram till våren.

 

Rastning ute:
Vid dagar med bra väder får kaninerna och deras ungar komma ut i rastburar på gräsmattan. De betar av gräset och skuttar runt av hjärtans lust. Det stimulerar deras utveckling av motoriken och ger dom social träning. Dagsljuset med begränsad UV-bestrålning är också mycket hälsosamt.

 Se, så här skönt har de det.

 

Viloperiod:
Jag brukar låta mina kaninhonor få en viloperiod under vintern. Kaniners fertilitet är naturligt låg under den kalla årstiden. Hanarna producerar nästa ingen sperma och honorna får nästa inga mogna ägg i äggstockarna. Det naturliga är att kaninungar skall födas under våren och sommaren då det finns friskt gräs att beta, solljus och sjudande nytt liv i omgivningen.

OBS ! Dvärgvädursungar föds med upprättstående öron, de fäller sen ner öronen efter sidorna på huvudet vid lite skiftande ålder. Delvis beroende på yttertemperaturen. De flesta har fällt öronen vid 12 veckors ålder. Men de kan också hända att de fäller dom betydligt senare!

Det går inte att med säkerhet bestämma könet på en nyfödd kaninunge.
För att undvika misstag vid bokning, könsbestämmer jag ungarna när de är 3-4 veckor gamla.
 

Födda kullar:

Här nedan lägger jag ut detaljerad information födda kullar, föräldrarna och ungar, samt bilder så fort de börjar titta fram ur boet.

Vill ni få mer information om föräldradjuren så gå in på förstasidan, där finns länkar till alla mina avelsdjur indelade i färg och teckningskombination. 

 

Kull 501  Född 6 februari 2015 

Alla ungar sålda

 

 

Kull 502 Född 15 februari leveransklar

1 Madagaskar hane      här är han 7 veckor gammal    

Mor: Flåhackebackens Bjällra Madagaskar 91,5 poäng  

Morfar: Flåhackebackens Utopi Madagaskar manteltecknad 94,5 poäng
Mormor: Flåhackebackens Symbal Madagaskar 94 poäng

Far: Fånäs Mange Madagaskar (94,5 poäng på Landsutställningen i Vänersborg 2015)
            Uppfödare: Sandra Gustavsson, Bålsta. bär Zobel siamesanlag.

Farfar: Fånäs August Madagaskar 94 poäng (bär Zobel siames-anlag efter sin mor uppfödd av Annelie Molin, Dyltabruk)
Farmor: Fröken Fröjds Manga Madagaskar 94,5 poäng (Uppfödare: Ulrika eneskjöld, Bålsta)

 

Kull 503 Född 21 februari leveransklar

1 Madagaskar hane (ej till salu)

1 Madagaskar hane här knappt 5 veckor gammal bokad

Mor: Flåhackebackens Bandura Madagaskar 94 poäng  

Morfar: Flåhackebackens Moses Madagaskar 94,5 poäng
Mormor: Flåhackebackens Cittra Madagaskar manteltecknad 92,5 poäng

Far: Fånäs Mange Madagaskar (94,5 poäng på Landsutställningen i Vänersborg 2015)
            Uppfödare: Sandra Gustavsson, Bålsta. bär Zobel siamesanlag.

Farfar: Fånäs August Madagaskar 94 poäng (bär Zobel siames-anlag efter sin mor uppfödd av Annelie Molin, Dyltabruk)
Farmor: Fröken Fröjds Manga Madagaskar 94,5 poäng (Uppfödare: Ulrika eneskjöld, Bålsta)

 

Kull 504  Född 27 februari leverans tidigast den 17 april

Så här ser ungarna ut 4 veckor gamla. De börjar fälla öronen nu!

1 Madagaskar Manteltecknad hane så här ser han ut precis 7 veckor gammal

1 Viltgul hane   såld

1 Viltgul hane   såld

 

Mor: Flåhackebackens Angels Kiss Viltgul Manteltecknad 94,5 poäng

Morfar: Flåhackebackens Krakel Spektakel Madagaskar Manteltecknad 94,5 poäng
Mormor: Flåhackebackens Baileys Viltgrå 91,5 poäng

Far: Flåhackebackens Bolli-Bompa Madagaskar 95 poäng

Farfar: Flåhackebackens Doobidoo Madgaskar manteltecknad 95 poäng
Farmor: Lucia aus Leipzig Madagaskar 96 poäng Tysk import Uppfödare: Fischer/Rässler, Tyskland

 

Kull 505 Född 27 februari leverans tidigast den 17 april

1 Madagaskar hona ej till salu

1 Madagaskar hona Så här ser hon ut 6 veckor gammal  bokad

Mor: Ideborgs Mica Madagaskar 94 poäng Uppfödare: Gerd och Roger Ideborg, Sveg

Morfar: Västrabos Jacke Madagaskar 94 poäng Uppfödare: Marie Ericsson, Ingelstad.
Mormor: Källebros Mackaroni Madagaskar 94,5 poäng Uppfödare: Susanne Papic, Gemla
Mormors mor:
SDK Champion Källebros Ögongodis Madagaskar 95 poäng

Far: Flåhackebackens Doobidoo Madagaskar Manteltecknad 95 poäng

Farfar: Coconut´s Gaston Madagaskar 94 poäng Uppfödare: Kerstin Almeren, Eskilstuna
Farmor: Flåhackebackens Tochter Madagaskar Manteltecknad 93 poäng

 

Kull 506 Född 20 mars leverans tidigast den 8 maj

1 Viltgrå manteltecknad hona

Mor: Flåhackebackens Dina Madagaskar

Morfar: Månljusets David Zobel siames brun 92,5 poäng
Mormor: Flåhackebackens Symbal madagaskar 94 poäng

Far: Flåhackebackens Ambassadör viltgrå manteltecknad 94,5 poäng

Farfar: Flåhackebackens Konsul Viltgrå manteltecknad 94 poäng
Farmor: Flåhackebackens Amaretto Viltgrå 91.5 poäng

 

Kull 507  Född 20 mars leverans tidigast den 8 maj

1 madagaskar hane

1 madagaskar manteltecknad hane

1 madagaskar manteltecknad hane

Mor: Flåhackebackens Himalaya Madagaskar manteltecknad 93,5 poäng

Morfar: Flåhackebackens Ukulele Madagaskar (hittills 93,5 poäng)
Mormor: Flåhackebackens Kamtjatka Madagaskar manteltecknad 94 poäng

Far: Flåhackebackens Bolli-Bompa Madagaskar 95 poäng

Farfar: Flåhackebackens Doobidoo Madagaskar Manteltecknad 95 poäng
Farmor: Lucia aus Leipzig Madagaskar 96 poäng (Tysk import)

 

Kull 508 Född 15 april

4 ungar

Mor: Flåhackebackens Marlene Dietrich Madagaskar Manteltecknad 93 poäng

Morfar: Flåhackebackens Dieter Madagaskar Manteltecknad 95 poäng
Mormor: Fyrklöverns Carina Madagaskar 94 poäng

Far: Flåhackebackens Bolli-Bompa Madagaskar 95 poäng

Farfar: Flåhackebackens Doobidoo Madagaskar Manteltecknad 95 poäng
Farmor: Lucia auz Leipzig Madagaskar 96 poäng Tysk import

 

Kull 509 Född 15 april

5 ungar

Mor: Flåhackebackens Bella Donna Viltgrå Manteltecknad 93 poäng

Morfar: Flåhackebackens Calypso Viltgrå Manteltecknad 94,5 poäng
Mormor: Flåhackebackens Bella Min Madagaskar Manteltecknad

Far: Flåhackebackens Ukulele Madagskar 93,5 poäng

Farfar: Flåhackebackens Cello Madagaskar Manteltecknad 94 poäng
Farmor: Flåhackebackens Bjällra Madagaskar 91,5 poäng

Kull 510 Född 16 april

2 ungar

Mor: Lucia auz Leipzig Madagaskar 96 poäng Tysk import

Far: Flåhackebackens Ambassadör Viltgrå Manteltecknad 94,5 poäng

Farfar: Flåhackebackens Konsul Viltgrå Manteltecknad 94 poäng
Farmor: Flåhackebackens Amaretto Viltgrå 91,5 poäng